Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Για την Μακεδονία

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής αποκάλεσε σε συνέντευξή του την ΠΓΔΜ "Μακεδονία" και προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από το έτερο κόμμα που συγκυβερνάει με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αντιδράσεις
Μετά από αυτή την αμφιλεγόμενη δήλωση υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Αρχικά, ξέσπασε κυβερνητική κρίση καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού, η οποία ξεπεράστηκε χωρίς βέβαια να εκπληρωθεί το αίτημα τους. Ακόμα, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού σέρνοντας τον χορό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολουθώντας και τα υπόλοιπα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι, το οποίο πήρε θέση υπέρ του αναπληρωτή υπουργού.

Υποκρισία
Η αλήθεια είναι ότι διαπιστώνουμε και σε άλλα θέματα αλλά και τώρα σε αυτό ότι υπάρχει μια υποκρισία του πολιτικού συστήματος στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στην αρχή ξεπεράστηκε η κυβερνητική κρίση χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με αντάλλαγμα φυσικά την παραμονή τους στην εξουσία, από το περιστατικό αυτό διαφαίνεται έμμεσα και η στάση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  ο οποίος αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Από την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπαιξε αρνητικό ρόλο στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, δίνοντας στην ουσία το όνομα που ήθελαν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Σε ο,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα φωνάζουν μόνο για να φωνάζουν για την απόκτηση ψήφων. Κανένα από τα σημερινά κόμματα δεν ενδιαφέρεται για το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και η στάση τους φέρνει μόνο υποκρισία.

Εθνική θέση
Η επίσημη θέση της Ελλάδας σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων είναι στο γεγονός ότι δε την αναγνωρίζει ως "Μακεδονία" αλλά ως ΠΓΔΜ. Όποια γνώμη λοιπόν μπορεί να έχει η σημερινή Κυβέρνηση, πρέπει να την ξεχάσει και να υπερασπιστεί την εθνική θέση διότι υποτίθεται ότι παλεύει για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί όταν διά στόματος ενός κυβερνητικού στελέχους αναγνωρίζονται τα Σκόπια ως "Μακεδονία" και η Κυβέρνηση σιωπηρά το αποδέχεται και δεν παραιτεί τον αναπληρωτή υπουργό, όπως θα όφειλε να κάνει.

Ιστορικά στοιχεία
Δικαίως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" γιατί τα ιστορικά στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της. Η Μακεδονία ήταν μια πόλη-κράτος στον Ελλαδικό χώρο και οι πόλεις-κράτη ήταν ελληνικές καθώς αποτελούνταν από κατοίκους ελληνικών φυλών. Τον καιρό αυτό οι Σλάβοι δεν ήταν στο προσκήνιο, ούτε καν υπήρχαν ως έθνος. Επιπλέον τα Σκόπια υφίστανται ως έθνος από τον 20ο αιώνα, άρα και πάλι σε καμία περίπτωση δε μπορούν να θεωρηθούν απόγονοι των Μακεδόνων.

Γεωγραφικός όρος
Το κύριο επιχείρημα των Σκοπιανών είναι ότι βρίσκονται γεωγραφικά στην "Μακεδονία" κάτι το οποίο δεν ισχύει πλήρως. Η αλήθεια είναι πως ένα κομμάτι της Μακεδονίας το έχουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, όμως ένα κομμάτι έχουν επίσης και άλλες βαλκανικές χώρες, όπως οι Βούλγαροι, δεν ονομάστηκαν όμως "Μακεδονία". Το επιχείρημα λοιπόν ότι γεωγραφικά βρίσκονται στην Μακεδονία, δεν ισχύει.

Διεθνής κοινή γνώμη
Δυστυχώς, έχουμε χάσει τη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί οι υπόλοιποι πολίτες του κόσμου, αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αυτό έχει συμβεί λόγω της κακής διπλωματίας που ασκούμε καθώς και ο ζήλος των Σκοπιανών να πείσουν τον κόσμο ότι είναι Μακεδόνες. Το καλό είναι ότι κάποιες χώρες αποκαλούν τα Σκόπια με το επίσημο όνομα που φέρουν και όχι με το συνταγματικό τους όνομα, το ίδιο κάνουν και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι Έλληνες βέβαια μπορούν να κάνουν ο,τι μπορούν από τη μεριά τους εξηγώντας στους ξένους τι συμβαίνει καθώς και να παραθέσουν επιχειρήματα υπέρ της εθνικής θέσης.

Λύση του ζητήματος
Η αλήθεια είναι ότι αν είχαμε καλή διπλωματία, δε θα αναγνωριζόταν η ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία", ωστόσο πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων. Βάσει λοιπόν τα επιχειρήματα της ελληνικής και σκοπιανικής πλευράς, στο οριστικό όνομα που πρέπει να δοθεί στα Σκόπια, μπορεί να περιέχεται ο όρος Μακεδονία υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιορίζεται η καταγωγή των ανθρώπων που μένουν εκεί. Ένα τέτοιο όνομα μπορεί να είναι "Σλαβική Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου