Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η σημασία των γιορτών

Γιορτές για ακόμα μία φορά... Περάσανε τα Χριστούγεννα, έρχεται η Πρωτοχρονιά... Όλα με την ίδια σειρά αλλά πάντα με την ίδια αίγλη. Ποια είναι η πραγματική σημασία των γιορτών;

Αξίες
Δεν αμφισβητεί κανένας ότι κάθε λαός έχει ιδανικά και αξίες. Οι αξίες αυτές ενισχύονται με τις γιορτές που έρχονται κάθε χρόνο. Υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να υπερασπίζονται μόνο τον εαυτό τους αλλά και τις αξίες τους, ενισχύεται και η πατρική και η θρησκευτική συνείδηση. Οι γιορτές δίνουν νόημα ύπαρξης σε ένα έθνος.

Έθιμα
Οι γιορτές έχουν και τα έθιμά τους. Αυτά μας βοηθάνε να νιώσουμε καλύτερα τα γεγονότα που γιορτάζουμε, για παράδειγμα την παραμονή των Χριστουγέννων βγαίνουν τα παιδιά στους δρόμους να πουν τα κάλαντα και να ενημερώσουν για τη γέννηση του Θείου Βρέφους. Ο κόσμος επίσης κάθε Χριστούγεννα πρωί, πηγαίνει στην Εκκλησία για να ακούσει τους χαρμόσυνους ψαλμούς επειδή ήρθε ο Σωτήρας της Ανθρωπότητας. Τα έθιμα στις γιορτές δίνουν σάρκα και οστά και τονίζουν πως σε κάθε γιορτή δεν γιορτάζουμε κάτι θεωρητικό αλλά κάτι πρακτικό.

Περιεχόμενο
Σε κάθε τι που γιορτάζουμε υπάρχει και το περιεχόμενο. Τι σημασία έχουν οι αξίες και τα έθιμα αν δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι περιεχόμενο συμπεριλαμβάνει η οποιαδήποτε γιορτή; Στις θρησκευτικές γιορτές μάλιστα, σημασία έχει να ζήσουμε το περιεχόμενο σαν να γίνεται σήμερα, ώστε να νιώσουμε τη μαγεία της ημέρας. Το περιεχόμενο λοιπόν είναι το πιο σημαντικό.

Καθημερινότητα
Όλοι μας έχουμε βαρεθεί τους ρυθμούς της μίζερης και βαρετής καθημερινότητας. Οι γιορτές μας δίνουν το κλειδί για να ξεφύγουμε από την βολεμένη καθημερινότητα και να περάσουμε μαζί με την οικογένεια, να κάνουμε ένα διάλειμμα, να ξεκουραστούμε και γενικώς να ξεφύγουμε από τις υποχρεώσεις που μας κυνηγάνε.

Οικογένεια
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να περάσει λίγο χρόνο μαζί με την οικογένειά του. Οι γιορτές προσφέρουν ακριβώς αυτό. Φέρνουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας και οι γιορτές είναι η καλύτερη αφορμή για να συμβεί αυτό. Το οικογενειακό τραπέζι, τα δώρα, οι ευχές... Βλέπουμε τα μέλη της κάθε οικογένειας να είναι αγαπημένα και να περνάνε ευχάριστες στιγμές. Αυτό θέλει κάθε άνθρωπος για να νιώσει καλά: Λίγη αγάπη και λίγη τρυφερότητα που η οικογένεια προσφέρει απλόχερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου