Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Θεός και φυσικές καταστρoφές

Στο προηγούμενο άρθρο, είχαμε δώσει μια απάντηση στο ρητό του Επίκουρου και είχαμε πει, γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό στον κόσμο. Ένας όμως που διάβασε το άρθρο μου σχολίασε και ρώτησε: «Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί ο Θεός επιτρέπει τις φυσικές καταστροφές, εφόσον είναι τόσο καλός;». Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, δίνω την απάντηση στον φίλο που σχολίασε αλλά και σε όλους εσάς που το έχετε απορία.

Δημιουργός
Αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα στο πρώτο βιβλίο που ονομάζεται Γέννεση, ότι υπάρχει ένας Δημιουργός που έφτιαξε τη φύση. Στη φύση αυτή υπάρχουν φυσικοί νόμοι για να λειτουργεί αρμονικά. Μια φυσική καταστροφή λοιπόν, μπορεί να έλθει επειδή απλά λειτουργεί η φύση, παραδείγματος χάρη ένας κατακλυσμός, έρχεται επειδή υπάρχει ο κύκλος του νερού, ένας σεισμός γίνεται επειδή τυχαίνει να συγκρουστούν οι τεκτονικές πλάκες.

Πτώση
Βέβαια, αξίζει να σημειώσω εδώ ότι θα είχαμε φυσικές καταστροφές σε πολύ μικρότερο βαθμό, αν δεν υπήρχε η πτώση τον πρωτόπλαστων. Πριν λοιπόν οι πρωτόπλαστοι πέσουν στο προπατορικό αμάρτημα, βασίλευε η καλοσύνη και αυτό φαινόταν στη φύση, όταν όμως έγινε το κακό απλώθηκε και στους ανθρώπους αλλά και στη φύση, η οποία πλήρωσε και πληρώνει τα λάθη των ανθρώπων.

Ανθρώπινο χέρι
Προέρχονται όμως όλες οι φυσικές καταστροφές από την ίδια τη φύση; Ποιος καταστρέφει τα δάση; Ποιος μολύνει τις θάλασσες; Ποιος ρυπαίνει την ατμόσφαιρα; Ποιος ταλαιπωρεί τη φύση προκειμένου να πραγματοποιήσει τα δικά του συμφέροντα; Ο Άνθρωπος! Όπου ο άνθρωπος βάλει το χέρι του, η δυσλειτουργία στη φύση είναι δεδομένη. Αν για παράδειγμα καίμε τα δάση, είναι επόμενο να έχουμε πλημμύρες , διότι τα δέντρα δεν υπάρχουν για να συγκρατήσουν το νερό που έρχεται από τα βουνά.

Ασθενειών οφέλη
Θα μου πείτε καλά όλα αυτά, αλλά για τις ασθένειες; Βασικά ούτε αυτές τις προκαλεί ο Θεός ηθελημένα. Μπορούμε να κολλήσουμε για παράδειγμα γρίπη από κάποιον ή να προσλάβουμε στο σώμα μας κάποιο μικρόβιο. Έχουμε όμως και πνευματικά οφέλη από αυτές. Μας κάνουν να σκεφτούμε τις πράξεις μας, τα λάθη μας. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον Θεό και ζητάμε το Έλεός Του.

Συνέπειες αποστασίας
Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουμε φυσικές καταστροφές τις περισσότερες φορές, εξαιτίας της δικιάς μας αποστασίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι τέτοιο έγινε. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι καλός αλλά ταυτόχρονα είναι και δίκαιος και όταν δεν βλέπει την πιθανότητα μια κοινωνία να μετανοήσει, μια κοινωνία που ζει στην αποστασία, τότε μπορεί να της συμβούν και φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν παραδείγματα στην Παλαιά Διαθήκη, όπως η καταστροφή των Σοδόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου