Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Liga logia gia ta anathematismena greeklish

Μην τρομάζετε! Το άρθρο είναι με Ελληνικά γράμματα. Έχετε δει φαντάζομαι πολλά άτομα να γράφουν Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες και ειδικά όταν το βλέπω σε μεγάλα κείμενα σκέφτομαι τη γλώσσα μας και τη χώρα μας. Πάμε να σχολιάσουμε αυτό το θλιβερό ζήτημα.

Πως ξεκίνησαν
Τα λεγόμενα greeklish εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990 όταν και ήρθαν οι υπολογιστές στην Ελλάδα. Τα λειτουργικά συστήματα της εποχής δεν υποστήριζαν τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Αυτός λοιπόν ήταν ο βασικός λόγος που ανάγκασε πολλούς Έλληνες να γράφουν Ελληνικά μεν, με λατινικούς χαρακτήρες δε! Γρήγορα όμως οι Ελληνικοί χαρακτήρες άρχισαν να υποστηρίζονται από τα υπολογιστικά συστήματα της εποχής και δεν υπήρχε λόγος οι Έλληνες να γράφουν με greeklish. Δυστυχώς όμως έγινε μόδα, την οποίαν έχουμε υιοθετήσει και πολλοί δε λένε να την κόψουν.

Περί ταχύτητας
Όταν κάποιος ρωτήσει «γιατί γράφεις έτσι;», εκείνος θα πει ότι γράφει Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες λόγω ταχύτητας. Απαντώ ότι αυτό είναι ένας μύθος! Όλα είναι θέμα συνήθειας! Συγκεκριμένα αν ξεκινήσει κάποιος και γράφει greeklish, είναι λογικό να συνηθίσει και να γράφει με αυτό τον τρόπο πιο γρήγορα και ξεκούραστα, εννοείται βέβαια ότι ισχύει και το αντίστροφο. Θα σας πω ένα προσωπικό μου παράδειγμα. Όταν πήρα υπολογιστή και απέκτησα πρόσβαση στο ίντερνετ έγραφα μεν Ελληνικά αλλά χωρίς τόνους και όταν ύστερα από καιρό άρχισα να βάζω τόνους, αργούσα πάρα πολύ, αλλά αυτό κράτησε μόνο λίγο καιρό και όμως συνήθισα! Σήμερα γράφω Ελληνικά πάρα πολύ γρήγορα και έμαθα να χειρίζομαι το πληκτρολόγιο άψογα. Εν κατακλείδι ο μύθος της ταχύτητας καταρρίπτεται.

Ορθογραφία
Η Ελληνική Γλώσσα είναι πλούσια σε λεξιλόγιο και σε γραμματική. Το μειονέκτημα εδώ είναι πως η ορθογραφία της γλώσσας μας είναι εξεζητημένη. Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν απλώς μόνο τα βασικά στην ορθογραφία με αποτέλεσμα όταν γράφουν να κάνουν πολλά λάθη και όχι μόνο αυτό αλλά να έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορους εξυπνάκηδες, οι οποίοι δήθεν τα ξέρουν όλα και τους κάνουν παρατηρήσεις. Πως θα νιώσει αυτός ο άνθρωπος; Άσχημα! Τι θα κάνει για να κρύψει την ανορθογραφία του; Θα γράψει greeklish! Εγώ ως αρθρογράφος λέω το εξής: Μην ακούτε τους διάφορους ξερόλες που σας κοροϊδεύουν και σας προτρέπουν να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αναθεματισμένα greeklish! Γράψτε Ελληνικά, είστε Έλληνες! Έστω και με ορθογραφικά λάθη, δε πειράζει! Έτσι θα μάθετε!

Σεβασμός
Γνωρίζουμε όλοι πως ο Σεβασμός είναι μια πολύ σημαντική αξία, πως όμως θα σεβαστείς τον αναγνώστη όταν γράφεις φραγκολεβαντίνικα; Όλοι ξέρουνε πως είναι δυσανάγνωστα! Σας δίνω ένα παράδειγμα! Όταν είδατε τον τίτλο του άρθρου δεν τρομάξατε; Δεν σκεφτήκατε «τι κάνει τώρα αυτός; Θα γράψει το άρθρο του με λατινικούς χαρακτήρες και δεν θα καταλαβαίνουμε τίποτα»; Τι θα συνέβαινε αν τα άρθρα αντί να γράφονται με Ελληνικά γράμματα, γραφόντουσαν με greeklish; Πολύ απλά ή θα τρέχαμε στα νοσοκομεία για τα μάτια μας ή θα καταστρέφαμε τους υπολογιστές μας! Έχω συναντήσει, όπως και εσείς πολλά μεγάλα κείμενα σε greeklish και μου βγήκαν τα μάτια για να τα διαβάσω και φαντάζομαι πως οποιοσδήποτε αν είδε κάποιο μεγάλο κείμενο σε τέτοια γραφή θα αισθάνθηκε όπως ακριβώς εγώ! Άρα, γράφοντας greeklish δεν σεβόμαστε τον αναγνώστη ή τον συνομιλητή μας.

Εναλλαγή γλώσσας
Μια άλλη δικαιολογία που ακούω συνεχώς είναι ότι επειδή πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να γράφουμε μία Ελληνικά και μία Αγγλικά, γράφουμε greeklish για να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία. Και ρωτάω εγώ ο αφελής: Επειδή εσύ βαριέσαι να πατήσεις δύο κουμπιά παραπάνω, πρέπει να κακοποιείς τη γλώσσα σου; Ένα shfit+alt πάτησες και τελείωσες. Μιλάμε για μια αμελητέα διαδικασία και τη κάνουμε μεσανατολικό! Πιστεύω πως αξίζει περισσότερο η γλώσσα μας από τη βαρεμάρα μας, αυτή η όμορφη γλώσσα με το ωραίο της αλφάβητο!

Μοναδικό φαινόμενο
Οι Άγγλοι δε γράφουν χάου αρ γιου, εσύ γιατί γράφεις ti kaneis; Πρωτοτυπία! Όλοι οι λαοί γράφουν στο αλφάβητό τους και εμείς για να το παίξουμε μοντέρνοι πρωτοτυπήσαμε και γράφουμε Ελληνικά με... λατινικούς χαρακτήρες! Όσοι γράφουν έτσι δεν έχουν καταλάβει ότι μας ρεζιλεύουν διεθνώς; Αν ένας ξένος δει Έλληνα να γράφει σε αυτή τη γλώσσα που δεν υπάρχει κιόλας, θα πει «τι στο καλό γίνεται;;;» Το θεωρείτε σωστό αυτό γιατί εγώ δεν το θεωρώ σωστό! Να απαξιώνουμε τη γλώσσα μας με τις πιο ωραίες λέξεις και το όμορφο μας αλφάβητο!

1 σχόλιο: